Nie wszystkim smakuje. Jednak polecam by się o tym samemu przekonać jak jest z tym daniem . Mojej rodzince smakuje. Robione od czasu do czasu w okresie jesienno- zimowym .
Jest ciekawą odmianą dla typowego obiadu jaki jadamy. Zdrowe , smaczne i sycące danie.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh7XnNTqIwiqAe60EpQEZZAKxGHFBanTVqNzEe_lgIf9DATTdJGPfEF5h4wz8hPmVibSL3I5LVAdFkW-bFmejhBo3M3vDt5SsC-_UXh-G1lmSghe7WLBWinZ80lBtuJr_tR6XdLAY0k3G8/s1600/leczo+z+dyni.jpg)
Leczo z dyni:
składniki ( na 4-6 osób)
- dynia pomarańczowa ( duża lub dwie mniejsze)
- kiełbasa śląska ( 6-8 sztuk)
- papryka czerwona , można dać zieloną i żółtą dla urozmaicenia( 3 duże sztuki)
- pieczarki ( koszyk 500 g)
- cebula( średniej wielkości 4-5 sztuk)
- marchewka średnia 1 lub dwie
- pomidory (5-6 sztuk)
Przygotowanie :
1. dynię obrać ze skóry i wydrążyć miąższ. Następnie pokroić w średniej wielkości kostkę i ugotować w osolonej wodzie.
2. kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju .
3. paprykę, marchewkę i pieczarki obrać i pokroić w kostkę.
4.pomidory sparzyć i obrać ze skórki a następnie pokroić w drobną kostkę.
5. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w garnku i ziele angielskie
6. doprawić solą i pieprzem do smaku.
7. Pod koniec gotowania dodać mały koncentrat pomidorowy . Można dla złagodzenia ostrości koncentratu dodać łyżkę dwie łagodnego ketchupu . Wszystko gotować jeszcze około 10 minut. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz