wtorek, 2 kwietnia 2019

Leczo z dyni

 Już kiedyś o  tym daniu wspominałam  przy  okazji  przepisu z dyni na mleku z makaronem.  Jest to danie  które robi moja mama gdy już dynie są dojrzałe i gotowe do jedzenia.  Jest to coś innego .
Nie wszystkim smakuje. Jednak polecam by się o tym samemu przekonać  jak jest z tym daniem . Mojej rodzince smakuje.  Robione od czasu do czasu w okresie jesienno- zimowym .

Jest ciekawą odmianą dla typowego  obiadu jaki jadamy.  Zdrowe , smaczne i sycące danie.


Leczo z dyni:

składniki ( na 4-6 osób)
  • dynia  pomarańczowa ( duża lub dwie mniejsze)
  •  kiełbasa śląska ( 6-8 sztuk)
  • papryka czerwona , można dać  zieloną i żółtą dla urozmaicenia( 3 duże sztuki)
  •  pieczarki ( koszyk 500 g)
  •  cebula( średniej wielkości 4-5 sztuk)
  • marchewka  średnia 1 lub dwie 
  •  pomidory  (5-6 sztuk) 

Przygotowanie :
 1. dynię obrać  ze skóry i wydrążyć miąższ. Następnie pokroić w  średniej wielkości kostkę i ugotować w osolonej wodzie.
2. kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju .
3. paprykę, marchewkę  i pieczarki obrać i pokroić  w kostkę.
4.pomidory sparzyć i obrać ze skórki a następnie pokroić w drobną kostkę.
5. Wszystkie składniki  wymieszać ze sobą w garnku i ziele angielskie
6.  doprawić solą i pieprzem do smaku.
7.  Pod koniec gotowania dodać mały koncentrat pomidorowy . Można dla złagodzenia  ostrości  koncentratu dodać  łyżkę dwie łagodnego ketchupu . Wszystko gotować jeszcze około 10 minut. Smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz