wtorek, 2 kwietnia 2019

surówka z czerwoną fasolą i kapustą pekińską , czyli pekińska inaczej


Uwielbiam surówki. Są kolorowe, chrupiące i  poprawiają humor a do tego  są bardzo smaczne. Może stać się  miłym dodatkiem do codziennego obiadu lub miłą przekąską w ciągu dnia. Sałatka potrafi odmienić całe danie. Nawet z prostego i  najmniej wyszukanego uczynić  coś ciekawego i zaskakującego . Warto je jeść  choćby dla odmiany jadłospisu. 
składniki :
  • średniej wielkości kapusta pekińska.
  • jedna cebula dymka + szczypiorek
  • dwa ząbki czosnku
  • papryka czerwona
  • jedna średnia marchewka
  •  puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy 

Sos :
  • 4 łyżki  oleju 
  • sok z połówki cytryny
  • dwa ząbki czosnku
  • sól pieprz.

Przygotowanie:
1. Wszystkie warzywa dokładnie umyć..
2. Kapustę drobno skroić.  cebulę ze szczypiorkiem  drobno pokroić, 
3. Paprykę też drobno .
3.  marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
4. Fasolę i kukurydze odsączyć z zalewy i dodać do  sałatki. 
4. wszystkie składniki   wymieszać ze sobą. polać przygotowanym sosem i wymieszać.

Wskazówka: Surówka pasuje do  różnych dań obiadowych . Jest również  dobra jako przekąska ,
czy podwieczorek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz