Uwielbiam surówki. Są kolorowe, chrupiące i poprawiają humor a do tego są bardzo smaczne. Może stać się miłym dodatkiem do codziennego obiadu lub miłą przekąską w ciągu dnia. Sałatka potrafi odmienić całe danie. Nawet z prostego i najmniej wyszukanego uczynić coś ciekawego i zaskakującego . Warto je jeść choćby dla odmiany jadłospisu.
składniki :
- średniej wielkości kapusta pekińska.
- jedna cebula dymka + szczypiorek
- dwa ząbki czosnku
- papryka czerwona
- jedna średnia marchewka
- puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy
Sos :
- 4 łyżki oleju
- sok z połówki cytryny
- dwa ząbki czosnku
- sól pieprz.
Przygotowanie:
1. Wszystkie warzywa dokładnie umyć..
2. Kapustę drobno skroić. cebulę ze szczypiorkiem drobno pokroić,
3. Paprykę
też drobno .
3. marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
4. Fasolę i kukurydze odsączyć z zalewy i dodać do sałatki.
4. wszystkie składniki wymieszać ze sobą. polać przygotowanym sosem i wymieszać.
Wskazówka: Surówka pasuje do różnych dań obiadowych . Jest
również dobra jako przekąska ,
czy podwieczorek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz